De ce Regalitatea nu foloseste un nume de familie?

Printre multele avantaje ale statutului regal britanic, se numără și acesta: nu trebuie să folosiți niciodată un nume de familie. În primul rând, toată lumea știe deja cine ești. Există o singură regină, de exemplu, așa că nu e ca și cum Elizabeth trebuie să precizeze care este.

Cu toate acestea, familia regală britanică are un nume de familie. Numele de familie al familiei regale britanice este din punct de vedere tehnic Windsor, dar aceasta este o dezvoltare relativ nouă.

Înainte de 1917, membrii familiei regale erau de obicei cunoscuți după teritoriul pe care îl conduceau sau după Casa Regală din care erau membri. De exemplu: numele complet al fiului cel mare al Reginei Victoria, regele Edward al VII-lea, era Albert Edward Saxe-Coburg-Gotha – o gură pe care a moștenit-o de la tatăl său, Prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha.

În 1917, totuși, fiului lui Edward, George al V-lea, i s-a înfățișat o enigmă: numele de familie suna oarecum german, care a fost o asociație nedorită în timpul Primului Război Mondial, așa că și-a numit familia după Castelul Windsor. De atunci, orice descendenți ai Reginei Victoria în afară de femeile căsătorite) poartă numele de familie Windsor.

În 1960, pentru a face lucrurile mai confuze, regina Elisabeta a II-a și soțul ei, Prințul Philip, au decis să-și adauge propria întorsătură numelui Windsor, distingându-și descendenții de restul familiei regale. Deci, copiii ei și copiii lor pot folosi Mountbatten-Windsor ca nume de familie pe documente oficiale, cum ar fi certificatele de căsătorie și de naștere.

Regii și reginele sunt bineveniți să schimbe numele de familie ale familiei lor după bunul plac, deoarece este o chestiune de precedent mai degrabă decât un decret oficial. Și membrii regali adoptă uneori alte nume atunci când este convenabil. Prinții Harry și William au folosit Țara Galilor ca nume de familie în timp ce serveau în armată, adoptând desemnarea tatălui lor ca Prinț de Wales.

Cu un protocol de denumire atât de complicat, nu este de mirare că cei mai mulți membri ai familiei regale își folosesc titlurile.

Text: Robert Fieraru