Erasmus prin ochii unui student

Mă numesc Székely Ștefan-Beniamin, și sunt student în anul II, Master în cadrul Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest, Timișoara.

Prima experiență Erasmus pe care am avut ocazia sa o trăiesc a fost în Budapesta, Ungaria la Academia de Muzică “Franz Liszt” în anul 2018. Deoarece atunci a fost ceva inedit pentru mine, am ales ca și în anul acesta universitar 2021-2022 să particip din nou la o Mobilitate Erasmus tot în Ungaria, dar de data aceasta în orașul Szeged.

Am ales această bursă Erasmus pentru că am considerat că poate să îmi ofere oportunitatea de a mă dezvolta profesional, în primul rând, dar și de a cunoaște oameni noi și de a-mi îmbunătății limbile străine.

Primul avantaj pe care ți-l oferă aceastaă experiență îl reprezintă faptul că te obligă să ieși din zona ta de confort, interacționând cu o țară străină și studenți din toate colțurile lumii. Da, ați citit bine, este un avantaj! Pe mine cel puțin acest lucru m-a învățat ce înseamnă independența , m-a învățat să știu să mă descurc în orice situație și să îmi administrez bine propriile decizii.

La prima vedere poate părea destul de înfricoșător să dai piept singur cu o țară străină, însă partea cea mai deosebită la acest proiect este că Erasmus este despre oameni, oameni care nu te lasă singur. Când am ajuns în Szeged, am avut o primire caldă atât din partea profesorilor cât și din partea Organizației Internaționale Exchange Erasmus Student Network (ESN) Szeged.


Mi-a fost foarte ușor să mă împrietenesc cu ceilalți studenți, deoarece această organizație ESN Szeged în fiecare săptămână oferă ocazia să ne întâlnim și să ne cunoaștem la diferite evenimente
Chiar după primele săptămâni am cunoscut foarte mulți studenți din toate colțurile lumii: Taiwan, Germania, Coreea, Indonezia, Franța etc.

O caracteristica foarte importantă a acestui proiect este DEZVOLTAREA, dezvoltarea din toate punctele de vedere. Erasmus te ajuta sa te dezvolți pe plan profesional în primul rând, deoarece îți dă ocazia să înveți și să lucrezi alături de profesori deosebiți cu un grad foarte ridicat de pregătire profesională, iar apoi pe plan social, din pricina interacțiunii interumane foarte variate.

Acum constat că mai am puține luni din această experiență, dar mă bucur nespus de mult că am reușit să învăț multe lucruri noi, să călătoresc, să îmi fac prieteni noi, și că am profitat din plin de această bursă Erasmus. În viitor aș dori sa continui acest ,,obicei” dacă voi mai avea ocazia. Am ales de două ori să plec în Ungaria dar dacă ar fi sa mai aleg pentru a treia oară ar fi Viena deoarece ca și muzician, cred că mi s-ar potrivi de minune.


Aș putea spune, că întâlnind atât de mulți oameni din diferite părți ale lumii, a fost o experiență grozavă pentru mine, deoarece am putut să aflu mai multe despre cultura fiecărui student în parte.

În viitor aș dori sa continui acest ,,obicei” dacă voi mai avea ocazia.

Dacă ești student, dornic de experiențe și provocări noi, îți recomand cu căldura programul Erasmus. Investește în tine!

Text: Székely Ștefan-Beniamin