De ce cad frunzele toamna?
Te plimbi toamna pe strada, pe “covorul multicolor de frunze”, expresie folosită de toți în compunerile din primară, te plimbi și te întrebi: Oare de ce cad frunzele în exact aceleași moment al anului? De ce își schimbă coloritul și se desprind? Care e explicația științifică pentru acest fenomen? Nu ar putea rezista pe tot parcursul anului pe crengi? E oare necesară căderea lor?
Contrar părerii generale, starea vremii nu joaca niciun rol in caderea sezoniera a frunzelor. Copacii din zonele cu clima temperata au un adevarat ceas interior care este reglat in functie de lungimea zilelor. Cand se apropie toamna si cantitatea de lumina solara scade odata cu micsorarea zilelor si cresterea duratei noptilor, copacii isi activeaza programul de pierdere a frunzelor, pentru a nu muri de sete.
Da, ati citit bine, de sete.
Odată cu scurtarea zilelor și sosirea frigului, copacii reabsorb substanțele nutritive din frunze și le stochează pentru o utilizare ulterioară. Clorofila este una din primele molecule care sunt reabsorbite și stocate, iși încetează activitatea prima, dar ceilalți pigmenți rezistă mai mult, și frunzele se fac galbene, portocalii sau roșii.
Cauzele căderii frunzelor:
• orele din zi
• deteriorarea frunzelor;
• climat arid;
• clima rece;
• polenizarea copacilor
Zilele mai scurte si noptile lungi friguroase forteaza copacii sa nu mai produca clorofila, esențială în fotosinteză
Fără acest pigment dominant, alti pigmenti, precum cei galbeni sau rosii, devin vizibili, potrivit Live Science.
Există și excepții. Una dintre acestea sunt coniferele (bradul, pinul și molidul) care au frunzele în formă de ace. Ele nu sunt la fel de eficiente ca frunzele de foioase când vine vorba de captarea luminii Soarelui, dar pot să facă fotosinteză tot anul. Fiind foarte subțiri, frunzele de conifer sunt etanșe și nu permit apei să iasă. Pe de altă parte, sunt destul de groase și în plus, au și un strat de rășină încât să supraviețuiască gerului de peste iarnă. De aceea, frunzele acestea pot sa pe copaci fără să cadă ani buni.
Fapt interesant: S-a observat că arborilor de pădure le scade frunzișul mai repede decât arborilor urbani. Acest lucru se datorează faptului că orașul are mai multe iluminări, inclusiv artificiale (lumini, lumină de la ferestre, mașini).
De acum când treci pe lângă frunzele căzute, bucură-te de ele, de dansul lor și gândește-te că ele au murit pentru ca în primăvară să le facă loc surorilor lor mai mici.
Text: Odette Romanu
1 Comment
Super articolul!
Add Comment