Poluarea

“Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu material care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor.” – este definiția dată de Wikipedia.

Poluarea este una dintre cele mai mari probleme ale omenirii, cauzată de omenire. Cu un număr atât de vast de dezastre cauzate, totuși populația încă nu este conștientă de consecințele aduse de poluare. Poluarea este mult mai gravă în țările în curs de dezvoltare în comparație cu țările dezvoltate, datorită faptului că acestora le lipsesc fondurile pentru combaterea ei. Una dintre cele mai comune forme în care oamenii contribuie la poluarea mediului este prin plastic, sticlele de plastic, de exemplu. După folosirea unei sticle de plastic posesorul acesteia are de făcut o decizie care nu durează mai mult de câteva secunde. Ce o să facă în continuare cu sticla de plastic? Unde o să ajungă aceasta? O să sfârșească într-un depozit de deșeuri? O să ajungă plutind pe o apă? Sau va fi ecologizată?

În cazul în care sticla sfârșește într-o groapă de deșeuri, care este continuarea poveștii? Groapa imensă de deșeuri se mărește zi de zi. Plasticul stă comprimat printre straturile de gunoaie, apa de ploaie curge printre deșeuri și absoarbe compușii solubili în apă, unii fiind foarte toxici. Împreuna crează o “supă” dăunătoare numită soluție de drenare, ce poate curge în pânza freatică, sol și ape curgătoare, contaminând ecosistemele și dăunând faunei sălbatice. Un alt caz menționat mai sus este acela în care sticla ajunge să plutească pe un râu, iar acest râu se varsă într-o mare sau într-un ocean. După o perioadă de plutire sticla se îndreaptă spre un vârtej masiv unde gunoiul se acumulează, un loc cunoscut ca “Vârtejul de Gunoi”, există cinci astfel de vârtejuri. Aici, curenții oceanici țin prizoniere milioane de bucăți de plastic. Loc în care poluanții transformă apa într-o “supă” tulbure de plastic. Unele animale, precum păsările se prind în această mizerie. Altele confundă bucățile de plastic colorat cu mâncarea. Plasticul le dă impresia de sațietate, asa că acestea mor de foame, transmițând toxinele din plastic mai departe în lanțul trofic. Dacă posesorul sticlei de plastic face alegerea de a o recicla, acesta este transportată la o centrală, unde împreună cu mai multe sticle de plastic sunt aplatizate și comprimate în blocuri. Blocurile sunt apoi mărunțite în bucăți micuțe, care sunt apoi spălate și topite, astfel devenind materiale brute ce pot fi refolosite. În continuare vă prezentăm câteva informații despre consecințele plasticului în poluare: 

  • începând cu anii 1950, în lume au fost produse aproximativ 8,3 milioane de tone de plastic;
  • în unele părți ale lumii, utilizarea plasticului este deja ilegală (ex. China, Franța, Rwanda si Italia);
  • 73% din gunoiul de pe plajă din lume este din material plastic;
  • 90% din plasticul care poluează oceanele noastre este transportat de doar 10 râuri
  • plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine și animale în fiecare an;
    la nivel mondial, în fiecare minut sunt folosite aproximativ 2 milioane de pungi de plastic;
  • în ultimii 50 de ani, producția mondială de plastic s-a dublat.

Cu toții vrem o schimbare în lume, și cu toții spunem că am dori să fim schimbarea. Un exemplu este reciclarea, o acțiune atât de simplă, dar cu un impact atât de mare.

Text : Mădălina Bîrțu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *